Da’i Camp

Latar Belakang

Da’i Kem ini dianjurkan dengan tujuan untuk mengukukuhkan pelajar IPIP yang akan mengambil alih peranan kepimpinan Islam dalam bidang dakwah setelah menamatkan pelajaran mereka. Pertama kali ia dianjurkan ialah pada tahun 2011 dan kami telah mengadakan tiga kem yang berjaya sejak itu.

Lama kelamaan, keahlian untuk kem itu telah dilanjutkan kepada wakil-wakil dari pelbagai kelas dan cabang IPIP untuk mendedahkan pelajar kepada pengalaman yang ketat melaksanakan dakwah dan menjalin ukhuwah di IPIP.

Rangka Acara

Peserta dan penganjur akan diberi ceramah berkaitan dengan topik, “Menjadi Da’i” yang; “Syarat menjadi Da’i”, “Kepimpinan”, “Berinteraksi” & “Dakwah”. Program yang bertujuan untuk membentuk aspek rohani adalah “muhasabah” & “Qiyammulail” program-program yang disediakan  dengan harapan untuk mencapai objektif dan mencerminkan tema kem

Objektif

“Memperkasa Diri, Perjalanan mencari Khalifah” – Bagi 2013, Da’i Camp bertujuan bukan sahaja memberi kuasa kepada para peserta dan penganjur dengan pengetahuan untuk menjadi Da’i, tetapi juga melengkapkan mereka dengan kemahiran yang relevan dan diperlukan dalam menjadi seorang Da’i. Program ini memberi tumpuan kepada kemahiran  seperti kepimpinan, berinteraksi dan  berkerjasama.

Organizational Chart

 Gallery