fbpx

IPIP membentuk Pelajar Menyeluruh

Bukan sekadar mempelajari tentang agama, tetapi juga cara menguruskan kehidupan harian. 

Demikian yang dipelajari Encik Nor Hafizan Mohammad Rosli, 20 tahun, melalui kursus Sijil Lanjutan Pengajian Islam di Institut Pengajian Islam Pergas (IPIP). 

Beliau, juga pelajar dalam jurusan kejuruteraan dengan perniagaan dari Politeknik Singapura, membuat keputusan untuk meningkatkan ilmu agama di IPIP sejak dua tahun lalu selepas tamat program Youth Alive di Masjid Al-Mawaddah

“Saya harap semoga dengan ilmu saya ini, saya dapat membantu masyarakat Islam, terutama para belia, apalagi saya masih aktif menjadi sukarelawan di Masjid Al-Mawaddah,” kata Encik Nor Hafizan.

Beliau juga merupakan seorang sukarelawan bersama Majlis Pelajar Pergas (MPP) iaitu badan pelajar yang terdiri daripada pelajar dan alumni IPIP.

MPP telah ditubuhkan pada tahun 1996 dengan matlamat untuk menyediakan pelajar melalui pengajian di bilik darjah kepada pengalaman sebenar. 

Pelajar akan dibentuk sebagai aset mahupun agen pendakwah bagi keluarga, masyarakat dan individu.

Menurut Encik Nor Hafizan, selama dua tahun di IPIP, beliau mendapati bahawa modul-modul yang ditawarkan seperti Fiqh Keluarga dan Fiqh Muamalat berkenaan kegiatan perniagaan dan ekonomi sangat berguna bagi beliau amalkan dalam kehidupan harian. 

“Memandangkan saya juga mempelajari tentang perniagaan di politeknik, saya mendapati modul Fiqh Muamalat sangat bersesuaian bagi saya mempelajari tentang perniagaan dan ekonomi dari sudut Islam,” kata Encik Nor Hafizan.

Katanya lagi, pengajian Islam di IPIP juga membantu membentuk perwatakannya sebagai seorang individu yang menitik beratkan pertalian keluarga dan rakan-rakan. 

Ini mendorong beliau untuk meluangkan masa sebagai sukarelawan MPP supaya beliau dapat memanfaatkan ilmu yang dipelajari dalam bilik darjah kepada pengalaman sebenar. 

“Di dalam bilik darjah, kami juga belajar tentang adab, tata tertib dan cara berbicara dengan orang. Ilmu sebegini penting dalam pembentukan perwatakan saya dan saya amalkan apa yang saya telah pelajari apabila saya terlibat dalam kegiatan atau acara MPP,” kata Encik Nor Hafizan.

Sebagai contoh, beliau telah menjadi salah seorang anggota jawatankuasa perancangan bagi hari orientasi IPIP dan pernah terlibat dalam acara untuk mempromosikan IPIP di Madrasah Al-Arabiah Al-Islamiah.

“Sebagai seorang sukarelawan MPP, saya dapat bekerjasama dengan guru-guru saya dan ini sebenarnya membantu mengeratkan silaturahim kami dan membuka minda saya pada pengalaman baru,”kata Encik Nor Hafizan. 

Justeru, Encik Nor Hafizan berpendapat bahawa pengajian di IPIP adalah sesuatu yang holistik dan sangat penting sebagai seorang Muslim di Singapura. 

“Saya rasa pengajian di IPIP holistik kerana kita bukan sahaja fokus dalam pengajian agama Islam tetapi juga mempelajari tentang peradaban dan nilai-nilai yang boleh diterapkan dalam kehidupan harian kita,” kata Encik Nor Hafizan.

(Sumber: Berita Harian, 25 Oktober 2019)

Kongsi kisah ini:

Baca kisah-kisah berikut

Institut Pengajian Islam Pergas
Testimoni

Pengajian Islam dapat permintaan tinggi

Pendidikan Islam berstruktur yang disediakan oleh Institut Pengajian Islam Pergas (IPIP), mendapat permintaan yang tinggi daripada para pelajar yang ingin meningkatkan pengetahuan dan kemahiran agama Islam, tanpa mengira usia mereka.

Baca Lebih Lanjut »