Pengalaman Puan noridah Basir belajar di IPIP

Pada mulanya, apabila saya ingin mendaftarkan diri untuk mengikuti pengajian di Institut Pengajian Islam Pergas (IPIP), saya agak keberatan sedikit kerana dengan mendaftar bermakna saya perlu mengimbangi masa antara perkerjaan dan pelajaran. Sebagai pekerja sepenuh masa, saya perlu membahagikan waktu kerja dan waktu belajar agar tidak memberi tekana pada diri sendiri. Salah satu kebimbangan yang saya hadapi adalah masa/waktu. Contohnya, jangka masa untuk mengulangkaji, mengulas makalah yang diberi, persiapan untuk presenstasi dan selainnya. Sama ada di pejabat mahu pun di bilik darjah.

Pensyarah sebagai pendorong utama

Setelah melalui beberapa modul di IPIP, saya mendapati bahawa fleksibiliti dan kelonggaran yang diberi semasa semester dan modul amat membantu diri saya. Mithalannya, setiap modul pensyarah akan membantu pelajar mengatasi cara bagaimana membuat penyelidikan buku, pelbagai kajian, menyediakan presentasi dan seumpamanya. Pensyarah akan terus membantu mengurangkan tekanan pelajar dalam memahami mata pelajaran tersebut. Dan juga, tempoh bagi setiap modul memberi jangka masa yang memadai bagi pelajar.

Minat meneruskan pengajian ke peringkat Sarjana Muda

Pengajian saya di IPIP bermula dari peringkat Sijil Pengajian Islam (SPI) dan kemudian ke peringkat Sijil Lanjutan Pengajian Islam (SLPI) dan akhirnya tamat pengajian pada peringkat Diploma Pengajian Islam (DPI). Setelah mengikuti tiga peringkat tersebut, semangat saya semakin bertambah untuk melanjutkan terus pengajian ke peringkat Sarjana Muda. Dorongan dan motivasi yang saya terima dari ahli keluarga, rakan-rakan seperjuangan dan ahli pentadbir amat membantu untuk meneruskan perjuangan ini.

Pembelajaran mengikut konteks dalam suasana yang interaktif

Perkara utama yang saya amat minati di IPIP adalah, setiap mata pelajaran dikaitkan dengan keadaan realiti pada zaman ini. Setiap modul diberi topik untuk bermusyawarah diantara pensyarah dan pelajar. Yang membuatnya lebih menarik adalah setiap individu mempunyai latar belakang dan pendapat yang berbeza. Kami, sebagai pelajar dapat kemukakan pelbagai isu (berkaitan dengan topik) yang dihadapi di tempat kerja, rakan sebaya dan lain-lainnya. Dengan mengadakan musyawarah sedemikian, ia memberi kita pemahaman yang lebih mendalam, kefahaman dari aspek yang berbeza dan membuka minda individu untuk menerima kesederhanaan di dalam agama Islam.

Ianya juga membantu kami untuk mengajar dengan menggunakan petua (tips) yang sama iaitu kaitan dengan realiti dan membuka minda kepada pelajar kami. Setiap kajian yang dikaji mengikuti keadaan semasa dan konteks yang sepatutnya untuk mengelakan sebarang penyelewengan berlaku.

Tiga perkara yang terus mendorong diri saya untuk menamatkan pelajaran di peringkat DPI dan meneruskan ke peingkat Sarjana Muda ialah; pertama, membuat pelbagai kajian (berkaitan dengan realiti semasa) dan cara menghadapinya dengan keyakinan dan keadilan tanpa menghukumi semata. Kedua, meningkatkan disiplin diri untuk menjadi lebih berkelayakan. Dan ketiga adalah apabila melihat pada rakan-rakan seperjuangan meneruskan perjalanan menuntut ilmu. Kerana setiap perjalanan yang dilalui tidak begitu mudah dan adakalanya mencabar.

Status bekerja bukan penghalang

Justeru itu, saya akan sarankan mereka yang berada di luar sana untuk mengikuti pengajian Islam di IPIP diatas pengalaman yang saya lalui. Walaupun saya menghadapi beberapa situasi kesukaran ketika melaksanakan pembelajaran saya dan juga ketika berkerja, Alhamdulillah, saya dapat mengatasinya dan tiada yang mustahil. Dengan izin Tuhan, saya dapat menamatkan pembelajaran peringkat DPI dan juga dapat meneruskan pembalajaran saya hingga ke tahap peringkat Sarjana Muda.

IPIP memberi peluang bagi saya membuka pintu untuk meningkatkan prospek kerjaya saya, mengemas kini pengetahuan di dalam pelbagai hal ehwal keagamaan dan juga keadaan semasa.

Ibarat kata Sayidina Ali Ibn Talib “Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah apabila dibelanjakan.”

Kongsi kisah ini:

Baca kisah-kisah berikut

Institut Pengajian Islam Pergas
Testimoni

Pengajian Islam dapat permintaan tinggi

Pendidikan Islam berstruktur yang disediakan oleh Institut Pengajian Islam Pergas (IPIP), mendapat permintaan yang tinggi daripada para pelajar yang ingin meningkatkan pengetahuan dan kemahiran agama Islam, tanpa mengira usia mereka.

Baca Lebih Lanjut »